Les botigues de pescadors i la casa Barral

Al llarg de les darreres dècades, la fesomia del litoral calafellenc ha viscut canvis considerables. Poc a poc, han anat desapareixent les botigues de pescadors, element característic del nucli de la Platja durant segles. L’origen de les cases o botigues de pescadors es remunta a la segona meitat del segle XVII. Eren construccions senzilles, construïdes a la mateixa sorra.

L'any 1999 l'Ajuntament de Calafell va adquirir una de les poques botigues de pescadors que encara es conserven a primera línia de mar: la Casa Barral. Amb l'adquisició d'aquest emblemàtic edifici i del llegat literari del poeta barceloní, l'Ajuntament de Calafell perseguia un doble objectiu. D'una banda, conservar un dels pocs testimonis arquitectònics del passat mariner del municipi. De l'altra, donar veu a un dels cronistes més interessants del passat recent de Calafell: Carlos Barral; editor, escriptor, polític i, en definitiva, figura polifacètica arrelada a Calafell des de la seva infància.

La Casa Barral, establert a l'antiga botiga de pescadors on el poeta va viure a Calafell, va obrir les seves portes com a cassa museu el 8 de setembre de 2004. Des de la seva obertura, la Casa Museu ha rebut visitants i ha estat escenari de nombroses activitats de diferents característiques: concerts, presentacions de llibres, xerrades i conferències, lectures de poesia, jornades literàries, tallers d’escriptura, exhibicions d’oficis tradicionals, sessions de contes infantils, etc.