19/12/2023

Calafell denuncia que els descomptes a l’autopista no estan treient trànsit a la carretera C-31

L’alcalde, Ramon Ferré, es queixa que per les travessies urbanes encara passen més vehicles que abans

L’Ajuntment de Calafell ha denunciat que els descomptes que s’estan aplicant des de fa uns mesos a l’autopista C-32 no han aconseguit treure trànsit de la carretera C-31. Si bé és cert que la circulació per l’autopista ha crescut, per la travessia urbana del municipi i d’altres localitats del Penedès Marítim, encara hi passen més cotxes que abans.

Les dades són clares. Abans de les bonificacions del passat març, per l’autopista hi passaven 700 vehicles diaris. Ara, en circulen 2.500. És a dir, 3,5 vegades més. “És una dada molt positiva, però que no pot amagar el fet que, a la vegada, el trànsit de la carretera ha passat de 21.000 a 25.000 vehicles diaris”, diu l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré.

Ferré afegeix que “havent-hi fins i tot un tram que és gratuït, a l’autopista hi hauria d’haver-hi molt més trànsit, però molt més. I el que no és normal és que a la carretera n’hi hagi encara més que abans”.

“Estem vivint una situació agredolça. D’una banda, per primera vegada, la Generalitat ha manifestat una actitud diferent per a corregir l’efecte de l’augment de cada primer de gener. Però de l’altra, comprovem que els descomptes estan tenint un efecte indesitjat”, diu també Ferré.

El peatge de Cubelles

La clau d’aquest fenomen està en el peatge troncal de Cubelles, bonificat al 70%, però no gratuït. A partir de l’1 de gener, la bonificació pujarà al 75%, amb la qual cosa absorbirà el 3,3% d’augment per l’IPC. Però continuarà havent-hi el mateix problema: per a molt trànsit de pas, l’opció més econòmica, gratuïta de fet, és circular per la carretera.

Per això, Ferré reclama que el peatge troncal de Cubelles esdevingui gratuït, amb una bonificació del 100%: “Aquesta sí que seria una mesura per a aconseguir que els usuaris es decantessin per l’autopista i no per la carretera. I d’aquesta forma, acabar d’una vegada per totes amb una problemàtica que patim als nostres pobles des de fa massa anys”.