09/02/2022

Calafell planta 25.000 plantes per retenir sorra a les platges

En marxa una nova fase de la naturalització del litoral, que tiren endavant l’Ajuntament i l’Estat

L’Ajuntament i el servei de costes de l’Estat han posat en marxa el projecte de naturalització de les platges del municipi, que havien acordat poc abans de la pandèmia. Aquest projecte preveu la naturalització des del límit amb Cunit a l’Estany. La inversió, a càrrec de l’Estat, supera els 300.000 euros.

Durant els treballs, es plantaran 25.000 plantes. També s’estan instal·lant uns canyissos que actuaran com a captadors de sorra. Aquestes feines completaran la naturalització de Cunit fins a l’Estany i estaran acabades per a l’inici de l'estiu. El sector més difícil serà el de la plaça del Mil·lenari, on la platja és més inestable i hi ha poc marge per actuar: en aquest punt, es preveu una actuació especial.

Calafell serà el primer municipi amb platges 100% urbanes que implantarà un sistema de dunes que retinguin la sorra i protegeixin la costa de l’erosió i de l’embat dels temporals. El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, diu que aquest 100% de platges urbanes “fa complexa una actuació com aquesta i potser part de la ciutadania no l’entengui, però no ens cansarem d’explicar-la”.

Marcos recorda que “el projecte que s’està realitzant es basa en l’evidència científica: els sistemes dunars han funcionat allí on s’han implantat, també al nostre municipi”.

El regidor recorda, a més, que “les dunes es mengen un espai de la platja, però no afecten per a res els usos que a la platja li hem donat des de sempre. Una cosa i l’altra són perfectament compatibles. I es guanyen o recuperen més coses, com una major biodiversitat. L’èxit de la cria del corriol camanegre n’és un bon exemple”.